english

recept desembrood H. Splunder

Volkoren desem gebroeders Niemeijer (bew. Hans van Splunter). Twee broden

Voorbereiding:

Desem:
moederdesem     40 g
meel                  180 g
water                 180 g
totaal                 400 g
4 á 5 uur bij 26 graden (rijskast) of 8 uur kamertemperatuur

Kookstuk:
water                150 g
aan de kook brengen en daarna toevoegen:
bloem                 30 g
klontvrij roeren en 1 minuut doorkoken.
Daarna afkoelen/opstijven
Dan eventueel erbij:
zaden/pitten     120 g
water                120 g

Uitvoering:

volkorenmeel  800 g
desem            400 g
water               370 g
kookstuk 1        80 g
(evt. met zaden en water 420 g)

Meng alle ingrediënten. Niet kneden.
Autolyse 45 minuten

Toevoegen:
zout                     20 g

Mengen. Deegtemperatuur: 26 graden Rijstijd voorrijs 2-3 uur.

Omslaan halverwege, in elk geval een half uur voor het vormen

Voorvormen Bol en 15 minuten rust

Vormen Bol of bataard in mandje. Narijs 12-18 uur in de koelkast

Bakken
Oven 250 graden.
Stomen.
Na een kwartier de oven terugbrengen tot 220 graden,
Baktijd 40 – 50 minuten (kerntemperatuur 97 graden)

Bewerkt door Hans van Splunter