english

Zuurdesem

Printversie

Ingrediënten

  • een paar eetlepels tarwemeel of roggemeel van d'Olde Zwarver
  • water

 

Zuurdesem kan worden gebruikt voor het rijzen van brood. Het is en bolletje deeg wat van het broodbakken van de vorige keer wordt bewaard. Dit wordt weer gebruikt bij het rijzen van het nieuwe brood en men houdt hiervan weer een stukje achter voor het volgende brood. Indien men niet over zuurdesem beschikt, kan men dit makkelijk zelf maken.

Bereiding

Meng enkele eetlepels meel van d'Olde Zwarver met wat lauw water tot een dik papje. Zet dit afgedekt met een doek weg op kamertemperatuur. Vooral niet te koud, dus beslist niet in de kelder. Roer het elke dag tweemaal door en voeg steeds een klein beetje meel en een klein beetje water toe. Het moet een vrij dikke pap blijven. Laat het zo ongeveer een week staan. Na enkele dagen zal men merken dat het begint te gisten en het iets zurig gaat ruiken. Het is dan goed om te gebruiken. Als men het zuurdesem heeft gebruikt om brood te maken moet men na het rijzen een klein stukje deeg achterhouden. Dit is het zuurdesem voor het volgende brood. Bewaar het afgedekt in een doosje in de koelkast of in een koele kelder. Strooi op de bovenzijde een klein beetje zout, zodat het niet vlug gaat schimmelen. Laat de dag voordat men weer gaat bakken het zuurdesem op kamertemperatuur komen. Wil men een brood met zuurdeeg sneller laten rijzen, voeg dan alvast meel en water toe en laat het een dag op kamertemperatuur komen, zodat men een grotere hoeveelheid zuurdeeg aan het brood kan toevoegen. Bij het zuurdesem wat wordt bewaard mag geen gist komen. Maakt men een brood wat zowel gist als zuurdesem bevat, bewaar dan een stukje van het zuurdesem en voeg er zonodig wat meel en vocht bij. Bewaar in dit geval geen stukje van het nieuwe deeg.

Ingezonden door: Sissi Metselaar.