english

Volkorenkoekjes


Ingrediënten

 

  • 200 gr. volkorenmeel van d' Olde Zwarver
  • 100 gr. gestampte muisjes
  • 75 gr. witte bastardsuiker
  • 2,5 tl. koekkruiden of kaneel snufje zout (mespuntje)
  • 100 gr. boter
  • 1 ei

Bereiding
Doe het volkorenmeel van d' Olde Zwarver, gestampte muisjes, bastardsuiker, koekkruiden en het snufje zout in een grote kom. Voeg het boter toe en kneed het tot een kruimelig deeg. Voeg het ei toe en kneed het tot een samenhangend deeg. Bestuif de aanrecht of een plaat met bloem. Rol het deeg uit en steek vormpjes uit het deeg. Leg deze op een ingevette bakplaat of bakpapier. Verwarm de oven voor op 200C. Ong. 15 min in de oven gaar bakken. Serveertips Net voor dat je ze uit de oven haalt kan je nog op sommige koekjes wat kristalsuiker strooien, zodat het erop blijft plakken als je ze eruit haalt. Heerlijke suikerkoekjes!!
Deze zijn ook lekker!
Ingrediënten

  • 500 gr volkoren speltmeel (of volkoren tarwemeel)
  • 350 gr bruine of gele basterdsuiker
  • afgestreken eetlepel kaneel
  • 0,5 eetlepel nootmuskaat
  • mespuntje zout
  • zakje bakpoeder
  • 0,5 l warme melk.
  • Evt. 0,5 kopje krenten, 0,5 kopje rozijnen, enkele theelepels gembersnippers, enkele gebroken (wal)noten

Meng de droge ingrediënten door elkaar en voeg tenslotte de warme melk toe. Roer met een garde of mixer goed dooreen. Doe alles in een beboterde cakevorm. In een voorverwarmde oven bakken gedurende één tot anderhalf uur op 175 graden. Naar smaak kan een kopje rozijnen en / of krenten worden toegevoegd. Eerst gedurende 15 min. laten wellen in lauw water. Eventueel ook nog gembersnippers of noten toevoegen. Tip: bewaar de afgekoelde maar nog lauwe koek in aluminiumfolie; hij blijft dan lekker smeuïg.