english

Pulla (Finse koffiebroodjes)

Ingrediënten

 • 1 kg bloem van d'Olde Zwarver
 • 1 eetl. Kardemom
 • 180 gram suiker
 • snufje zout
 • 1 ei
 • 50 gram verse gist of 20 gram droge gist
 • 150 of 200 gram boter of margarine
 • 500 cc melk

Vulling:

 • Kuipje tafelmargarine
 • kaneel
 • suiker

​Bereiding

 


Maak van de ingrediënten voor gistdeeg als volgt het gistdeeg:
Meng de bloem van d'Olde Zwarver, suiker en kardemom droog door elkaar in een ruime kom en doe daarna langs de buitenrand het zout, zodat het zout niet direct in aanraking komt met de gist wat het rijzen belemmerd. Maak een kuiltje in het meel en brokkel daarin de gist fijn en giet wat van de lauwwarme melk over tot je goed kan zien dat de gist werkt [luchtbelletjes].
Meng de rest van de melk met de gesmolten boter en het ei en daarna met een pollepel alles goed door elkaar roeren. Het is een beetje kleffe deeg dus met de handen is het niet zo prettig. Het beste gaat het bij mij zo, maar mij werd gezegd met de mixer en kneedhaken dit te mengen, maar dat heb ik 1 keer gedaan en toen is het deeg [waarschijnlijk de kneedhaken er verkeerd ingedaan] in de machine gekomen en kon ik de machine weggooien.
Na alles goed gemengd en gekneed te hebben laat men het gistdeeg ca. 1 uur rusten tot het dubbele volume is bereikt.

Tip: als je een magnetron hebt kan je een glas met een beetje water laten koken zodat het een goed soort broeikasje is geworden om daarin het gistdeeg te laten rijzen, zonder de magnetron te laten werken uiteraard.

Als het gistdeeg genoeg is gerezen dan het volgende klaar maken: Een schoon aanrechtvlak, bloem, deegrol, spatel en de ingrediënten voor de vulling. Neem de helft van het gistdeeg of alles ineenkeer en kneedt het nog even goed door op een met bloem bestoven aanrecht. Rol dit uit tot een rechthoekige lap van ca ½ cm. Met de spatel smeer je de margarine uit het kuipje op de uitgerolde lap zó, dat het helemaal bedekt is, dan strooi je met een eetlepel de suiker/kaneel mengsel erover ook zó tot het helemaal bedekt is.
Nu de vormgeving en dat is het moeilijkst uit te leggen:

1e manier: Snij de hele lap doormidden en klap de beide delen op elkaar, snij er reepjes van en leg er een enkele knoop in, en als de reepjes te lang zijn een dubbele, maar beter is het de reepjes niet langer dan ongeveer 20 cm te maken anders worden het zulke grote broodjes. Leg ze niet te dicht op elkaar op een met bakpapier bedekte bakplaat. Er kunnen ongeveer 24 broodjes bij mij op de grote bakplaat (van 1 kg bloem heb je ongeveer 3 bakplaten nodig). Laat ze nog een halfuur narijzen. Bak deze in een voorverwarmde oven op 200 C in ca 10 minuten (als ze niet te groot zijn) en smul ze!

2e manier: Rol de hele lap zo strak mogelijk op en snij er plakjes van, van ongeveer anderhalve cm. Voor deze methode kan het beste met één helft van het gistdeeg gewerkt worden, anders wordt de rol te dik en dus ook de broodjes te groot. Leg ze op de bakplaat of nog beter, leg ze in papieren cakevormpjes op de bakplaat, maar pas op ze worden groter, dus niet te dicht op elkaar. Bak deze in een voorverwarmde oven op 200 C in ca 10 minuten (als ze niet te groot zijn) en smul ze!

3e manier: Rol de hele lap op [ van de helft van gistdeeg dus niet al het gistdeeg gebruiken] en leg het op een met bakpapier bekleedde bakplaat in een hoefijzer/kransvorm. Daarna schuin inknippen en wel zó dat de onderkant nog vast zit, dus niet tot de bodem inknippen. Dan leg je de ingeknipte vlakken als het ware om en om links, rechts uit als een soort vlinder. Ongeveer een halfuur narijzen en bakken op 200C in ongeveer 30 à 35 minuten. Deze wijze is een beetje erg moeilijk uit te leggen, maar ik hoop dat het lukt!

4e manier: Als de 2e manier maar dan de ronde plakjes tegen elkaar in een goed ingevette springvorm doen.
Zelfbedachte manieren zijn natuurlijk ook mogelijk!!! Voor diegenen die in het bezit zijn van een broodbakmachine: 1 kg bloem is teveel met een broodbakmachine, daarom (ik ben inmiddels ook in het bezit van zo'n machine) heb ik voor al diegenen een andere verhouding. Uiteraard kan ook van een halve kilo uit worden gegaan, als men minder wil bakken enz.
· 750 gr bloem van d'Olde Zwarver
· 1 eetl. Kardemom
· snufje zout
· 135 gr suiker
· 15 gr droge gist
· 1 ei
· ± 125 gr boter of margarine
· 375 ml melk
Voor het maken van de gistdeeg eerst alle droge bestanddelen goed vermengen en verder werken zoals op de gebruiksaanwijzing van de machine staat aangegeven en dan uiteraard op de kneedstand het deeg maken. Daarna hetzelfde als bovenstaande. Van deze verhouding heb ik 2 bakplaten nodig.
Veel succes en hartelijke groetjes van: Sissi Metselaar

Ingezonden door: Sissi Metselaar.