english

Marokkaans brood


Ingrediënten

 

  • 1 volle kom bloem (400 gram)
  • 350 gram tarwe meel
  • 100 gram fijne griesmeel
  • 1 theelepel suiker
  • Beetje zout
  • Warm water

Bereiding
Gebruik je een mixer met een kneed functie dan doe je als eerste alle bloem en griesmeel vermengen met het zout. Daarna meng je de suiker met de gist en het warme water. Zet dan langzaam de machine aan en voeg steeds langzaam beetje bij beetje het warme water toe tot je een soepele deeg krijgt. Leg dan het deeg op een dienblad en maak een paar gaatjes in het brood. Laat dan rijzen minimaal 2 uur. Na het rijzen van het deeg maak je een mooi rondje van het deeg en druk het plat. Doe het dan op een bakplaat. De bakplaat moet je een beetje bepoederen met een mengsel van bloem en griesmeel. Zet de oven op 220 graden en bak het brood 10 a 15 minuten goudbruin.
Ingrediënten (voor drie kleine broden) :

  • 500 gram bloem van harde tarwe of half-om-half gries van tarwe en bloem.
  • 30 gram verse gist (of 12 gram droge gist).
  • ongeveer 3 dl. lauw water.
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel zout
  • bloem om te bestuiven
  • bakpapier

Bereiding:
Kuiltje maken in de bloem, de gist oplossen met wat van het lauwe water en de suiker en in het kuiltje gieten. De olie en zoveel water toevoegen dat een soepel deeg gekneed kan worden, dan pas het zout erbij. Een kwartier kneden (7 minuten in de kneedmachine op halve kracht). Onder een vochtige doek een uur laten rijzen bij kamertemperatuur. Bestrooi het werkblad met bloem. Het gerezen deeg in drie bollen verdelen. Door de bloem rollen. Uitdrukken tot ronde plakken van 2 cm dikte. Op een bakplaat, bedekt met bakpapier, nog een uur laten rijzen onder een vochtige doek. Dan drie of vier keer inprikken met een punt van een grote vork, of met een zeer scherp mesje als volgt insnijden: 4 rechte sneden langs de rand, die elkaar bij de uiteinden kruisen. Ongeveer 30 minuten bakken in de voorverwarmde oven van 225 graden Celsius. Het brood is dan goudbruin. Men scheurt (snij )het in punten.