english

Eenvoudig Speltbrood Recept


Ingrediënten

 

  • 375 gram speltmeel volkoren  *
  • 125 gram speltbloem  *
  • 310 gram water
  • 15 gram basterdsuiker
  • 30 gram margarine of 2 eetlepels olijfolie
  • 7 gram droge gist of 20 gram verse gist
  • 9 gram zout
  • 2 a 3 vitamine C pilletjes fijn gewreven ( hoeft niet, maar het rijst iets beter)
    *(Of u zeeft met een huishoudzeef de grove zemelen uit het spelt volkorenmeel tot u op een gewicht komt van 500 gram( bewaar de zemelen want ze smaken heerlijk door de yoghurt en zijn vitamine en mineralen rijk)).

Bereiding
Met de broodbakmachine:
U begint met water in de broodbakmachine te doen. Als u olijfolie gebruikt kunt u het meteen aan het water toevoegen. Daarop komt het meel te liggen. Als u margarine gebruikt snippert u het in hele kleine stukjes en verdeel het met het meel. Maak in het meel een gleufje met uw vinger. Niet te diep! En doe de droge gist er in. Dek het af met wat meel. Het zout verdeelt u in de 4 hoeken van de broodblik. De basterdsuiker strooit u over het gehele meeloppervlak. Gebruik verder het programma van de broodbakmachine voor bruinbrood
Met de hand kneden:
Voeg alle ingrediënten in een beslagkom. Zout niet direct met het gist in aanraking laten komen. Kneed het deeg ongeveer 10 tot 12 minuten stevig door elkaar.( hang wat af van uw kracht) Laat het op een tochtvrije warme plaats 30 minuten rijzen.( of op de rijsstand in de oven) Kneed het daarna even goed door elkaar. Ongeveer 1 minuut en leg het in een broodbakblik. Laat het deeg ongeveer 75 minuten rijzen. Het rijzen kan in de oven op de rijsstand. Leg er even een theedoek over, daarmee voorkom je het uitdrogen. Na het rijzen de oven op 200 graden zetten en bak het in ±24 minuten gaar. (vergeet de theedoek niet) Schrik niet als uw brood minder hoog wordt dan die van de bakker. Vaak voegen die extra rijsmiddelen toe.