nederlands

Oliebollen

(Recept van Andries Nieuwenhuis met bloem van d'Olde Zwarver)

Afbeeldingsresultaat voor oliebollen

Ingrediënten

 

1000 gram echte molenaarsbloem

2 zakjes gist ieder voor 500 gram bloem

1000 ml warm water

100 gram witte basterdsuiker

2 eieren middel

10 gram kaneel

2 zakjes vanilliesuiker

Snufje zout

30 gram zachte roomboter.

200 gram rozijnen

2 kleine zoete harde appels

 

Beginnen met alles (meet uitzondering van het water) op kamertemperatuur!

 

Rozijnen goed wellen en de appels in hele fijne stukjes snijden.

 

Doe alle ingrediënten in een grote emmer, voeg het water op het laatst toe en doe dit in 2 keer!

Pak rustig water van 35 graden.

De eerste keer een 500 ml en doorkneden tot een samenhangende massa ontstaat.

Vervolgens geleidelijk de rest van het water en de eventuele rozijnen en appel toevoegen.

 

Kneed nu voor 15 minuten ongeveer, dit worden namelijk lekkere oliebollen ipv die harde golfballen van de kermis.

Dit in verband met de gluten ontwikkeling. Hoe beter gekneed, hoe meer samenhang en hoe "luxer" de oliebol.

 

Nu laten rijzen: natte theedoek erop, en ik laat de emmer in de gootsteen staan in een laagje warm ( 40 graden ) water. Hier staat hij hoog en mooi beschut tegen kou.

Laat het rijzen voor 35 minuten

 

De zonnebloemolie is natuurlijk al 175 graden, en klaar voor de bollen!

Maak de porties niet te groot, dan koelt de olie ook niet zo af.

 

Zoooooo dan is het moment daar, de emmer naast de hete olie, voor het scheppen eerst het mengsel goed doorslaan, anders krijg je van die vette bollen lucht, dan is het moment daar!!

2 pollepels in de olie dopen, af laten druipen, een flinke schep nemen, overscheppen in de andere lepel en laat maar in dat hete vet dichtschroeien.

Bak ze voor een minuut of 7 a 8 al naar gelang de grote, goed uit laten lekken, iets laten afkoelen en nassen maar! EET SMAKELIJK!!